University of Birmingham - Multi-Storey Car Park

Birmingham
£4.1m
Design & Build

Clegg worked with the University of Birmingham to manage construction of a new multi-storey car park. The is site adjacent to the Gisbert Kapp building and 52 Pritchatts Road, both refurbished by Clegg Construction in 2010. 
As part of its Edgbaston Central Campus Development, the University of Birmingham reviewed its campus-wide car parking strategy and identified a pressing need for additional car parking facilities.

Clegg was appointed by the university to manage construction of a new multi-storey car park.

SITE CHALLENGES

Prior to starting on site, Clegg engaged with a specialist to undertake / commission a comprehensive Unexploded Ordnance (UXO) survey to determine any risk of unexploded items of ordnance embedded in the ground. The results of the survey deemed the site to be at medium/high risk of this, with Clegg further instructing a pre-probe survey to identify ‘ferris objects’ as part of our UXO mitigation plan.

With the site adjacent to occupied, high-rise university buildings, our efforts centred around keeping occupants safe whilst minimising disruption to daily activities. This was achieved through:
 
  • Introduction of a dedicated resident liaison manager
  • Established and maintained a positive relationship with key representatives from the building 
  • CFA (Continuous flight auger) was determined the best piling method to reduce risk of vibrational damage to the adjacent building, with other options – such as driven piles – discounted following conversations with the client.
  • Noise, dust and vibration monitoring processes implemented to help reduce disruption
  • Lifting plan for pre-cast concrete and steelwork carefully designed in collaboration with the university.


FOUNDATION/FRAME/ENVELOPE

The car park utilises a steel framed design and uses the patented Hill Cannon Vertical Circulation Module to provide 492 parking spaces within a small footprint and has been accredited under Secured by Design’s “Park Mark” scheme.

The elevational treatments respond to the adjacent Gisbert Kapp building through the use of terracotta rain-screen cladding system on aluminium support frames.