Brackenhurst Student Residences

Nottingham
£10.3m
Design & Build

The project involved the design and construction of a three-storey student accommodation build consisting of 191 student residences over six blocks on two infill sites adjacent to the existing campus accommodation blocks for the 2019/20 academic year.
The blocks were constructed from masonry and pre-cast concrete, with brick, hanging tile and cladding on the external elevations. In order to keep the ridge line down, all plots were designed with a mansard roof, and PV was utilised to compliment the energy provided by the existing district heating system.

The development also included external hard and soft landscaping, incorporating newt and animal crossing points, to link the blocks to the other residential areas.

The site was located next to Southwell Cricket Club, and as part of the scheme the outfield drainage was upgraded and cricket nets have been fitted at the boundary to protect the dwellings during matches.

This build is targeted to achieve a BREEAM score of 'Excellent' at a minimum score of 70%.